'De voetganger verdient zichtbaarheid'

Voetgangers wandelen over een zebrapad.

Vanaf begin 2021 werkt de gemeente Rotterdam met de LoopMonitor. Wat begon als een relatief onzichtbaar project, is uitgegroeid tot een efficiënte tool die de voetganger zichtbaar maakt voor beleidsmakers. Eind november 2021 werd de tool op het CVS congres bekroond met de CVS-prijs. Laurens Versluis, werkzaam als stedelijk data scientist bij Witteveen+Bos, is een van de ontwikkelaars van de LoopMonitor.

Laurens: ‘Het CVS (Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk) is een ontmoetingsplaats voor onderzoekers, beleidsmakers en andere specialisten op het gebied van mobiliteit en verkeer. Met onze paper over de LoopMonitor kwamen we op een gedeelde tweede plaats van de CVS-prijs. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. In de paper hebben we de noodzaak voor meer inzicht in voetgangers beschreven en uitgelegd hoe de LoopMonitor dit inzicht genereert met behulp van slimme datakoppelingen en -analyse. De jury was enthousiast over het vernieuwende en relevante onderwerp.’ Laurens heeft schreef de paper samen met Tessa Leferink (Witteveen+Bos) en André de Wit (Gemeente Rotterdam). Download hier de paper.

Laurens Versluis neemt de CVS-prijs in ontvangst.

De ontwikkeling van de LoopMonitor staat ondertussen niet stil. Er wordt volgens Laurens gewerkt aan vier sporen: ‘Ten eerste willen we de LoopMonitor beter inbedden in de gemeente. Dit klinkt wat abstract, maar het houdt in dat we, via workshops, verschillende gemeentelijke afdelingen gaan betrekken bij de LoopMonitor. Voor elke afdeling betekent de voetganger vaak wat anders. Zo werkt de afdeling stadsbeheer momenteel aan het strooibeleid. Vaak wordt hierbij de voetganger vergeten, want er zijn zo veel voetpaden… Maar voor hen is het dus heel relevant om te weten welke voetpaden het drukste zijn, want dan hoeven ze enkel op deze te strooien.

Ten tweede willen we de telstrategie verbeteren. De LoopMonitor laat zien dat er meer inzichten mogelijk zijn, maar daarbij ben je afhankelijk van teldata en dat is weer afhankelijk van de telstrategie. We adviseren de gemeente hoe ze systematisch informatie over voetgangers kunnen ophalen om zo een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van de voetganger.

Ten derde willen we de LoopMonitor geografisch uitbreiden vanuit het centrum naar andere wijken. De uitdaging is hierbij dat andere plekken ook andere voetgangerspatronen kennen. Tot slot willen we de LoopMonitor ook inzetten in andere gemeenten om ook die voetgangers beter in beeld te krijgen.’

 

Voetgangers zijn divers, hebben geen CO2-uitstoot en nemen nauwelijks publieke ruimte in. Dit zorgt ervoor dat ze ook onzichtbaar zijn in het huidige beleid. De LoopMonitor is een vehikel om de voetganger integraal in beleid- en ontwerpbeslissingen mee te nemen, op basis van de juiste gegevens. De voetganger komt ermee op de kaart te staan, niet alleen de infrastructuur, maar ook het gedrag van de voetganger.

Lees hier alles over de LoopMonitor

De LoopMonitor is een data-gedreven analyse platform dat inzicht geeft in de voetganger en het voetgangersnetwerk.

Veel mensen lopen over een plein in de stad.