Innovatieve voetgangersbrug met 3D betonprinten

Concrefy en Witteveen+Bos

Een foto van de voetgangersbrug op de Bauma 2022 Exhibition.

Op de Bauma 2022 Exhibition was een voetgangersbrug geëxposeerd. Deze is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd door Witteveen+Bos en Concrefy. Deze innovatieve brug bestaat uit een loopbrug die wordt ondersteund door twee 3D-beton geprinte balken met steeds wisselende doorsneden. Dit project is een perfect voorbeeld van zowel de ontwerpvrijheid als het geïntegreerde en snelle productieproces dat 3D betonprinten mogelijk maakt.

Voordelen van 3D betonprinten

De brug bestaat uit 20 geprinte elementen die worden samengedrukt door vier spanstaven. Het printtraject is zorgvuldig  en parametrisch ontworpen om de stijfheid te verbeteren, lokale spanningen te minimaliseren, de integratie van twee voorspankabels mogelijk te maken en het testen te vergemakkelijken.

Een fotocollage van 2 foto's. Je ziet een foto van de brug op de beurs en 1 close up van het 3D betongeprinte deel.

Multi disciplinaire samenwerking

Dit project is een mooi voorbeeld van de integratie en samenwerking die mogelijk is bij projecten door het gebruik van 3D betonprinting. Voor de bouw van deze brug was er constante communicatie tussen ontwerpers, ingenieurs en constructeurs, waarbij ontwerpwijzigingen werden doorgevoerd tot de dag voor het printen. Hierdoor kon het team in korte tijd verschillende ontwerp iteraties maken op basis van resultaten van structurele analyses, veiligheidsvoorschriften, print tests, transport en bouwplaats beperkingen.

Succesvolle oplevering

De brug werd met succes en op tijd voor de Bauma-beurs voltooid, waar hij werd tentoongesteld als onderdeel van de Umdasch Group Ventures en Concrefy. Hij voldeed aan de Eurocode en de lokale veiligheidsvoorschriften en doorstond alle veiligheidstests.

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction
E-mail Marijn

3D betonprinten

Beton wordt in lagen gestort om elementen voor gebouwen en infrastructuurprojecten te produceren.

Foto van een 3D Betonprinter in een fabriek. De 3D betonprinter is bezig.
Marijn Bruurs.jpg

Meer weten?

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction

Marijn maakt impact door innovatie, zoals digitalisering en 3D betonprinten in de bouw. Hij is winnaar van de Cobouw Young Talent Award 2020.