Innovatieve voetgangersbrug met 3D betonprinten
Concrefy en Witteveen+Bos

Op de Bauma 2022 Exhibition was een voetgangersbrug geëxposeerd. Deze is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd door Witteveen+Bos en Concrefy. Deze innovatieve brug bestaat uit een loopbrug die wordt ondersteund door twee 3D-beton geprinte balken met steeds wisselende doorsneden. Dit project is een perfect voorbeeld van zowel de ontwerpvrijheid als het geïntegreerde en snelle productieproces dat 3D betonprinten mogelijk maakt.
Voordelen van 3D betonprinten
De brug bestaat uit 20 geprinte elementen die worden samengedrukt door vier spanstaven. Het printtraject is zorgvuldig en parametrisch ontworpen om de stijfheid te verbeteren, lokale spanningen te minimaliseren, de integratie van twee voorspankabels mogelijk te maken en het testen te vergemakkelijken.

Multi disciplinaire samenwerking
Dit project is een mooi voorbeeld van de integratie en samenwerking die mogelijk is bij projecten door het gebruik van 3D betonprinting. Voor de bouw van deze brug was er constante communicatie tussen ontwerpers, ingenieurs en constructeurs, waarbij ontwerpwijzigingen werden doorgevoerd tot de dag voor het printen. Hierdoor kon het team in korte tijd verschillende ontwerp iteraties maken op basis van resultaten van structurele analyses, veiligheidsvoorschriften, print tests, transport en bouwplaats beperkingen.
Succesvolle oplevering
De brug werd met succes en op tijd voor de Bauma-beurs voltooid, waar hij werd tentoongesteld als onderdeel van de Umdasch Group Ventures en Concrefy. Hij voldeed aan de Eurocode en de lokale veiligheidsvoorschriften en doorstond alle veiligheidstests.
3D betonprinten
Beton wordt in lagen gestort om elementen voor gebouwen en infrastructuurprojecten te produceren.


Meer weten?

Marijn maakt impact door innovatie, zoals digitalisering en 3D betonprinten in de bouw. Hij is winnaar van de Cobouw Young Talent Award 2020.