Woning met 3D betonprinten

Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos

Een foto van de 3D Betongeprinte woning in Eindhoven.

In Eindhoven is een woning gemaakt met 3D betonprinten. Deze woning is onderdeel van een bouw en innovatieproject waarin uiteindelijk vijf woning worden gemaakt met 3D betonprinten. De ambitie van de partners van dit project is om een duurzame bouwmethode te creëren die een bijdrage levert aan het oplossen van het woningtekort.

Het eerste 3D betongeprinte huis

Dit iconische project betreft een bijzonder ontworpen vrijstaande gelijkvloerse woning van 94 vierkante meter en bestaat uit een woonkamer en twee slaapkamers. De zelfdragende muurelementen zijn voorzien van isolatie, waardoor de woning erg energiezuinig is. Het huis is inmiddels bewoond.  

Vorm van de woning

De vorm van de woning, een onregelmatige zwerfkei, laat goed de vormvrijheid zien die 3D betonprinten biedt. Er is dus gekozen voor een natuurlijke organische vorm, dit was een uitdaging, maar met de opgedane kennis is het mogelijk om af te stappen van de gebruikelijke rechthoekige huizen.

Een afbeeldingscollage van 3 foto's van Project Milestone

Project Milestone

Deze woning is onderdeel van ‘Project Milestone’. Dit project bestaat uit vijf woningen die één voor één worden gebouwd en zowel het ontwerp van de woning en de technologie van het printen worden per woning complexer. Hierdoor wordt bij elke nieuwe bouwronde maximaal geleerd van de vorige. Onderzoek naar de techniek blijft in ontwikkeling.

Voordelen van 3D betonprinten

De inzet van 3D betonprinten voor woningen biedt meerdere voordelen:

- Woningen kunnen relatief snel worden gebouwd.
- Veel flexibiliteit in vorm.
- Er is minder beton nodig vergeleken met traditionele bouw, dit maakt de woning duurzaam.

Vervolg

De volgende woning zal bestaan uit meerdere verdiepingen waardoor de techniek verder ontwikkeld zal worden. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.
Lees verder over Project Milestone.

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction
E-mail Marijn

3D betonprinten

Beton wordt in lagen gestort om elementen voor gebouwen en infrastructuurprojecten te produceren.

Foto van een 3D Betonprinter in een fabriek. De 3D betonprinter is bezig.
Marijn Bruurs.jpg

Meer weten?

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction

Marijn maakt impact door innovatie, zoals digitalisering en 3D betonprinten in de bouw. Hij is winnaar van de Cobouw Young Talent Award 2020.