LoopMonitor geeft meer inzicht in de voetgangersintensiteit

Gemeente Rotterdam

Een foto van de Erasmusbrug in Rotterdam op een zonnige dag.

De gemeente Rotterdam had behoefte aan meer inzicht in de loopstromen. Daarom heeft Witteveen+Bos in februari 2021 de LoopMonitor voor deze stad ontwikkeld. Op basis van voetgangertellingen en analyse van verschillende stedelijke datasets is dit ‘machine learning’ model ingezet. Resultaten van dit model zijn ontsloten via een online portal en geeft de gemeente eenvoudig inzicht in allerlei voetgangersvraagstukken.

Voetgangersintensiteit

Het belangrijkste aspect waar de LoopMonitor de gemeente Rotterdam mee heeft geholpen is de voetgangersintensiteit: waar lopen mensen wel en waar lopen ze juist niet? Daarnaast zijn factoren door het AI-model als ‘bepalend’ bevonden voor de Rotterdamse voetganger: dichtheid, netwerkbereikbaarheid, voetpadbreedte en afstand tot voorzieningen en openbaar vervoer. Met deze kennis kunnen gerichte maatregelen worden bepaald om lopen aantrekkelijker te maken in de Maasstad.

BERW3 (1).jpg
Wim van den Berg Groepsleider duurzame mobiliteit en ruimte
E-mail Wim

Waardevol hulpmiddel

Met de Loopmonitor krijgt de gemeente Rotterdam een methodisch opgebouwde momentopname van de belangrijke en minder belangrijke straten en routes voor de voetganger. Een waardevol hulpmiddel voor professionals die bezig zijn met ontwerp, projecten of interventies.

De LoopMonitor gebruikt de Gemeente Rotterdam voor beleid en beheer. De LoopMonitor maakt het mogelijk om bij het maken van een inrichtingsplan vast te stellen welke waarde een straat heeft voor de voetganger. Voor beheer kan het prioriteit geven aan de onderhoudsfrequentie, strooibeleid en handhaving op obstakels op het trottoir.

Een foto van een beeld van een grote voet met de tekst: 'Rotterdam Loopt 2025. De voetganger op een voetstuk. Ambitie en aanzet tot actie.'

Inzicht

De LoopMonitor gaf de gemeente Rotterdam inzicht in:

  • de voetgangersintensiteit voor elke straat in hetcentrumgebied van meer dan 10 vierkante kilometer.
  • de ruimtelijke factoren ontdekt die bepalend zijn in de aantrekking van de Rotterdamse voetganger.
  • de mogelijkheden voor impactanalyse van ontwerpen, projecten en ruimtelijke interventies.

Lees hier meer over de LoopMonitor en de toekomstplannen.

LoopMonitor

De LoopMonitor is een data-gedreven analyse platform dat inzicht geeft in de voetganger en het voetgangersnetwerk.

Veel mensen lopen over een plein in de stad.
BERW3 (1).jpg

Meer weten?

BERW3 (1).jpg
Wim van den Berg Groepsleider duurzame mobiliteit en ruimte

Wim adviseert op het gebied van integrale mobiliteitsoplossingen. De LoopMonitor helpt daarbij om de kwaliteit van voetgangersnetwerken in kaart te brengen.