EED-tool

De Energy Efficiency Directive(EED) is een Europese richtlijn, met als doel om een energiebesparing te bewerkstelligen bij grotere bedrijven. De huidige Europese doelstelling is dat er in 2030 32,5% meer energie-efficiëntie moet zijn ten opzichte van 2007. Voor bedrijven die onder de richtlijn vallen, betekent het dat ze een energie-audit laten afnemen en aan de hand daarvan energiemaatregelen nemen. De EED-tool zorgt ervoor dat het cijferwerk nauwkeuriger en sneller kan verlopen.

Een foto van onder een hoogspanningsmast genomen.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Bedrijven die onder de regeling vallen weten dit inmiddels al, want zij hebben hun vorige audit uiterlijk 31 december 2020 gehad. Maar nog even op een rij: de verplichting gaat om bedrijven met meer dan 250 FTE, een jaaromzet van meer dan €50 miljoen of een jaarlijks balanstotaal van boven de €43 miljoen. De overheid heeft overigens een ‘wetchecker’ online staan. Hier kan je controleren wat je verplichtingen zijn op het gebied van energiebesparing. Klik hier om naar de 'wetchecker' van de overheid te gaan.

Een paal met veel stroomkabels.

Achterhalen van de energieprestaties

De eerste EED-audits leverden veel uitzoek- en rekenwerk op. Het uitgangspunt bij het beoordelen van de energieprestaties is de energienota van een bedrijf en vervolgens moet achterhaald worden welke apparaten in het bedrijf hieraan hebben bijgedragen. Dat vraagt inzicht in de energieprestaties van het apparaat en het daadwerkelijke aantal draaiuren.

Alles bij elkaar opgeteld moet dat een energieverbruik opleveren dat minder dan 10% afwijkt van de energienota. Is het verschil groter, dan is er bij de inventarisatie iets over het hoofd gezien, of zijn de berekeningen niet goed uitgevoerd. Het betekent hoe dan ook opnieuw inventariseren.   

Een man met een hesje en oranje helm staat bij een grote buis in een fabriek.

Controle op besparingen

De volgende stap is het op zoek gaan naar besparingsmogelijkheden, waarbij de verplichting geldt dat als je een besparingsinvestering moet doen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen, je die ook moet doorvoeren. Daar word streng op gecontroleerd.

EED-tool sneller en nauwkeuriger

Met de  EED-tool verloopt de audit sneller en beter. Waar eerder spreadsheets werden gebruikt om de energieprestaties in kaart te brengen, is de EED-tool een webapplicatie met een gebruiksvriendelijke interface. De eerste keer moet de data worden ingevoerd, maar deze zijn vier jaar later (bij de volgende verplichte audit) weer beschikbaar en eenvoudig en relatief snel aan te passen. 

Een screenshot van de EED tool met een overzicht van de gebouweigenschappen.

Labelplicht C voor kantoren

Veel bedrijven hebben op of naast een productielocatie ook een kantoorruimte. In veel gevallen geldt dat deze kantoren in 2023 een energielabel C of beter moeten hebben. Als hier niet aan wordt voldaan, dan geldt een gebruiksverbod. Het uitvoeren van de EED-audit brengt kansen met zich mee om direct inzicht te verschaffen in de stappen die ondernomen moeten worden om het energielabel C te behalen.

Een ruime kantoorruimte met bureaustoelen.

Waarom de EED-tool?

Wit icoon van een cirkel met een vinkje met een blauwe achtergrond.
Foutloos

Dankzij de digitale EED-tool worden er geen fouten meer gemaakt.

Een wit icoon met een lachende smiley en een blauwe achtergrond.
Gebruiksvriendelijk

De interface is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Wit icoon van een hand die een duim omhoog steekt met een blauwe achtergrond.
Makkelijk aanpasbaar

De data zijn na vier jaar, bij de volgende verplichte audit, weer beschikbaar en eenvoudig aan te passen.

Mark van der Werf.jpg

Meer weten?

Mark van der Werf.jpg
Mark van der Werf Teamleider Biogas en Warmte

Mark helpt bedrijven met het realiseren van duurzame (energie) ambities.