GeoSaFence

Het voorkomen van graafschade bij ondergrondse pijpleidingen is nog altijd een complexe uitdaging. Incidenten tijdens opgravingen doen zich nog steeds voor. GeoSaFence waarschuwt machinisten en leidingbeheerders voor graafactiviteiten in de buurt van hogedrukleidingen. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor mens en omgeving.

Een foto van een graafmachine in Nederland. Er lopen mensen omheen met veiligheidshesjes.

Veiligheidsrisico’s door schade aan leidingen

Er ligt een grote uitdaging bij het voorkomen van graafschade bij pijpleidingen. Iedereen die ergens wil graven is verplicht om de locatie-informatie van ondergrond kabels en leidingen via de KLIC-melding service van het Kadaster aan te vragen. Hoewel het gebruik van de KLIC-melding service veel helpt om graafschade aan leidingen te voorkomen, gebeuren er nog steeds incidenten bij opgravingen. Dit is een gevolg van miscommunicatie of het verkeerd interpreteren van de informatie. GeoSaFence (Geo, Safe, Fence) verlaagt het risico op schade aan hogedrukleidingen voor leidingeigenaren, aannemers en particulieren.

Hoe werkt GeoSaFence?

De machinist voorziet de graafmachine van een GeoSaFence-apparaat en voert in de GeoSaFence-app in welk type graafmachine er wordt gebruikt. Vervolgens wordt het systeem geactiveerd en wordt het graafwerk gestart. GeoSaFence waarschuwt de machinist door middel van een audiosignaal en een seintje via de app, als er in de buurt van een hogedrukleiding een graafactiviteit wordt uitgevoerd. Ook gaat er een seintje naar de beheerder van die leiding, zodat deze extra alert is op de werkzaamheden.

Voordelen van GeoSaFence

GeoSaFence is een veiligheidssysteem dat eenvoudig inzetbaar is. Het systeem is betaalbaar voor kleinere bedrijven en particulieren. Het onderscheidt zich niet alleen door zijn betaalbaarheid en gebruiksgemak, maar ook door zijn plug-and-play functie. Daardoor is er geen pre-installatie of bijkomende werkzaamheden vooraf of achteraf nodig.

Een illustratie van GeoSaFence.

Samenwerking

GeoSaFence wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland (VELIN). Daarnaast wordt het project uitgevoerd in samenwerking met Saxion, SODAQ, SOMA College en de bedrijven: Het Zwarte Corps, Gasunie, NOGAT, PPS-Pipelines, LSNED, Wintershall Noordzee B.V., Vermilion Energy Netherlands B.V., RRP en NAM.

Een foto van een graafmachine.

Waarom GeoSaFence?

Wit icoon van een cirkel met een vinkje met een blauwe achtergrond.
Verbetert de veiligheid

GeoSaFence verlaagt het risico op schade aan leidingen voor leidingeigenaren, aannemers en particulieren en verbetert daarmee de veiligheid.

Wit icoon van ster met een blauwe achtergrond.
Plug-en-Play oplossing

GeoSaFence is gemakkelijk in gebruik en vereist geen voorafgaand installatieproces.

Een wit icoon met een lachende smiley en een blauwe achtergrond.
Toegankelijk voor kleinere bedrijven en particulieren

Eenvoudig en goedkoop oplossing waardoor GeoSaFence niet alleen geschikt is voor grotere aannemers, maar ook voor kleinere bedrijven en particuliere gebruikers.

Saeid Asadollahi.jpg

Meer weten?

Saeid Asadollahi.jpg
Saeid Asadollahi Project ingenieur

Saeid houdt zich dagelijks bezig met het automatiseren van het ontwerpproces van verschillende civiele constructies. Hij maakt hierbij gebruik van parametrische modellen en combineert structurele software met programmeren.