Crack Width Analysis App

Veel civiele kunstwerken in ons land zijn vlak na de oorlog gebouwd en naderen het einde van hun levensduur. Bovendien zijn ze door de toename van het verkeer steeds zwaarder belast. Het is belangrijk om te controleren of er in de gebruikte betonconstructies geen scheuren zijn ontstaan en om te monitoren of die wellicht met de tijd groter worden. Die inspecties gebeuren nu op een manier die qua snelheid, betrouwbaarheid en objectiviteit veel beter kan. De Crack Width Analysis App helpt.

Twee handen houden een telefoon bij een scheur in de muur. Je ziet de Crack Width Analysis-app, die de muur scant. Op de achtergrond staat nog iemand de muur te controleren.

Het probleem: onbetrouwbare meting

In de verschillende metingen, van scheuren in beton of steen die inspecteurs doen, zit redelijk veel verschil. Dat komt doordat er nu gemeten wordt met een kunststof kaart met streepjes van verschillende diktes. Deze moeten met het oog worden afgelezen.

Daar komt bij dat een scheur slechts op één plek wordt gemeten. Door de metingen te doen met een smartphone, daarmee een foto te maken en de resultaten te laten analyseren door een app, worden de resultaten uniform, betrouwbaar en objectief.

Een man houdt zijn telefoon bij een muur. Hij test de Crack Width Analysis-app.

Een getraind algoritme en augmented reality

Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met schades, waarbij verschillende metingen worden gedaan, kent het probleem van verschillende uitkomsten bij één en dezelfde scheur. Als verantwoordelijke voor een object wil je niet in zo’n onzekere situatie terechtkomen.

De app Crack Width Analyses is dankzij een getraind algoritme en augmented reality in staat de inspecteur op locatie te ondersteunen bij het maken van de juiste opnames. Het resultaat is een extreem lage foutmarge, die bij handmatige metingen nooit bereikt kan worden.  

Twee mannen bij een scheur in de muur. Ze controleren de muur met hun smartphone en de Crack Width Analysis-app.

Vier eenvoudige stappen naar een geavanceerd resultaat

  1. Foto-opname
    De inspecteur logt in en richt de camera van de smartphone op de scheur. De app is beschikbaar in de Appstore, neem contact met ons op voor andere besturingssystemen.
  2. Foto-optimalisatie
    De app berekent zijn positie ten opzichte van de scheur en geeft aan of er een betrouwbare opname gemaakt kan worden. De app vraagt welke schade geanalyseerd moet worden. Dat kan de inspecteur invoeren.
  3. Scheur-analyse
    Voor de analyse wordt op de achtergrond een berekening uitgevoerd, die een nauwkeurige analyse mogelijk maakt. De foto’s en de data worden opgeslagen in de cloud.
  4. Resultatenweergave
    De app geeft een samenvatting van het resultaat van de berekeningen en een geavanceerde visuele weergave.
Twee handen houden een telefoon vast. Op het scherm zie je een foto van een scheur.

Koppeling met je asset management systeem

Als je de app gebruikt wil je dat die integreert met je huidige systemen. Alle data van de app is opgeslagen in de cloud en kan je dus altijd en overal raadplegen. Het dashboard geeft je een compleet, gedetailleerd, maar ook overzichtelijk beeld. Daarnaast wordt er gezorgd voor een naadloze integratie met je asset mangement systeem. De software is ontworpen volgens ISO-standaarden. Meer weten over de Crack Width Analysis? Ga dan hier naar de website.

Bij het ontwikkelen van Crack Width Analysis heeft Witteveen+Bos de samenwerking opgezocht met IT-specialist Innovadis. De Provincie Overijssel is opgetreden als launching customer.  

 

Een man zit bij een scheur in het asfalt. Hij controleert de scheur met de Crack Width Analysis-app.

Waarom de Crack Width Analysis App?

Icoon van een witte lamp met een blauwe achtergrond.
Innovatief

Dankzij een getraind algoritme en augmented reality is er een extreem lage foutmarge, die bij handmatige metingen nooit bereikt kan worden.

Wit icoon van een persoon met een bouwhelm op en twee tandwielen bij zijn hoofd. De achtergrond is blauw.
Data beschikbaarheid

De data wordt opgeslagen in de cloud en kan je daardoor altijd en overal raadplegen.

Wit icoon van een cirkel met een vinkje met een blauwe achtergrond.
Betrouwbaarheid

De metingen via de app zijn zeer betrouwbaar, omdat de scheur op meer dan één plek kan worden gemeten.

Marijn Bruurs.jpg

Meer weten?

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction

Marijn maakt impact door innovatie, zoals digitalisering en 3D betonprinten in de bouw. Hij is winnaar van de Cobouw Young Talent Award 2020.