3D Betonprinten

De wereldwijde woningnood, de beperkte natuurlijke hulpbronnen voor de bouw, de energiecrisis en het tekort aan arbeidskrachten zijn allemaal problemen die om een oplossing vragen. 3D Betonprinten heeft het potentieel om elk van deze problemen aan te pakken en biedt bijkomende voordelen, zoals de toegevoegde complexiteit en de variatie van ontwerpen.

Een sterk ingezoomde foto van objecten die zijn gemaakt met 3D Betonprinten.

Duurzaam 3D Betonprinten, besparing van materiaal en mankracht

Een groot voordeel van 3D Betonprinten is dat er minder bouwmaterialen nodig zijn voor de productie, omdat materiaal alleen op de plaatsen waar het nodig is voor structurele of architectonische doeleinden worden geprint. Verder vereist dit proces geen bekisting. Hierdoor heb je minder afval en minder gebruik van schaarse grondstoffen, wat de duurzaamheid van het object ten goede komt. Omdat we het ontwerp direct in de robot laden en de robot vervolgens zelfstandig werkt, is er weinig mankracht nodig voor de productie. De technologie kunnen we vrijwel volledig digitaal werken. Dus een groot voordeel met de tekorten aan mankracht in de bouwsector.

Een foto van een machine die bezig is met 3D Betonprinten.

Toepassingen voor 3D Betonprinten

Door de flexibiliteit van het ontwerp kan 3D Betonprinten in veel verschillende objecten worden toegepast, zoals voor stadsmeubilair, gebouwen, bruggen, trappen of golfbrekers. De vorm, de dikte van de lagen, de hoogte van de lagen en de hoeveelheid materiaal zijn per ontwerp aanpasbaar. Omdat het een additief productieproces is, maakt 3D Betonprinten unieke objecten die met traditionele productiemethoden vaak te duur of te moeilijk te produceren zouden zijn.

Een collage van 3 fotos die allemaal in 3D Beton zijn gemaakt. Een brug, een trap en een huis.

Hoe werkt 3D Betonprinten?

Het ontwerp- en productieproces zijn nauw met elkaar verweven. Alle partijen - constructeurs, ingenieurs en ontwerpers - worden bij het hele proces betrokken, wat resulteert in optimale designs die de verschillende uitdagingen van de bouwsector kunnen aanpakken. Dat maakt 3D Betonprinten een zeer geïntegreerd ontwerpproces, waarbij optimalisatie en het uitvoeren van verschillende ontwerpiteraties tot aan de productie mogelijk is. Wanneer het ontwerp definitief is, wordt deze in de robot geladen. Een betonmengsel wordt in het pompsysteem geplaatst, dat via een slang met de robot is verbonden. Wanneer het printen wordt gestart, volgt de robot de contouren van het ontwerp en bouwt het gehele ontwerp laag voor laag op.

Een fotocollage van 2 foto's waar gebruik wordt gemaakt van 3D Beton Printen.

Samenwerking in onderzoek

Witteveen+Bos is partner in het onderzoeksprogramma '3D Concrete Printing' met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De twee hoofddoelen van dit onderzoeksprogramma zijn:

  1. Het ontwikkelen van 3D Betonprinten als een levensvatbare nieuwe methode om betonelementen en gebouwen te produceren.
  2. Het fundamenteel begrijpen van dit proces. 
Een foto van 3 grote objecten die zijn gemaakt met 3D Betonprinten.

Project Milestone

Wij werken aan verschillende projecten. Eén van deze projecten is Project Milestone. Samen met Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda en gemeente Eindhoven hebben wij dit gerealiseerd. Bij dit project is de eerste 3D betongeprinte Nederlandse woning gerealiseerd. Het huis bestaat uit 24 betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint en er volgen nog meer woningen. De ambitie is om met 3D Betonprinten te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort. Wil je meer weten? Lees dan hier verder. 

Een foto van de 3D Betongeprinte woning in Eindhoven.

Waarom 3D Betonprinten?

Wit icoon van ster met een blauwe achtergrond.
Oplossing voor tekort aan arbeidskrachten

Met deze technologie is het mogelijk om vrijwel volledig digitaal te werken. Daardoor is er weinig mankracht nodig voor de productie.

Wit icoon van een hamer en een tang met een blauwe achtergrond.
Minder materiaalgebruik

Er zijn minder bouwmaterialen nodig, omdat materialen enkel op de nodige plaatsen kan worden geprint en er geen bekisting nodig is.

Wit icoon van plus-teken met een blauwe achtergrond.
Veelzijdigheid

Met 3D Betonprinten kunnen vormen worden gemaakt die voor conventionele bouwmethoden een uitdaging zouden zijn.

Marijn Bruurs.jpg

Meer weten?

Marijn Bruurs.jpg
Marijn Bruurs Consultant Digital Construction

Marijn maakt impact door innovatie, zoals digitalisering en 3D betonprinten in de bouw. Hij is winnaar van de Cobouw Young Talent Award 2020.