Cameravalidatietool

Verkeerscamera’s bij civiele objecten zijn van groot belang voor onze veiligheid. Ze hangen of staan onder andere bij snelwegen, sluizen, tunnels, bruggen en viaducten. De installatie bij nieuwe of aangepaste ontwerpen is tijdrovend en de resultaten zijn moeilijk te voorspellen. Met de Cameravalidatietool verloopt het maken van een cameraplan sneller en is het cameraplan al vooraf zichtbaar. Dat laatste voorkomt verrassingen tijdens de bouw.

De binnenkant van een tunnel met enkele auto's die er rijden.

Tool voorkomt onnodig sluiten

Voor wegbeheerders en aannemers is een cameraplan noodzakelijk, maar de uitvoering is soms lastig. Eerst alles intekenen op de kaart, vervolgens de weg afsluiten, dan met een vrachtwagen en een dummy camera op pad en tot slot nog controleren of de plaatsing wel haalbaar is. Achteraf blijkt dan vaak dat de zorgvuldig ingeplande camera’s niet optimaal geplaatst zijn.

In de Cameravalidatietool wordt het civiel model in 3D weergegeven en de beoogde camera’s worden in het model geplaatst. Deze tonen een realistische weergave. Zelfs zwenken en in- en uitzoomen is mogelijk. Het bespaart opdrachtgevers en uitvoerders veel tijd, doordat onnodig sluiten van objecten en overbodige cameraplaatsingen niet meer voorkomen.

Koppeling met ontwerpsystemen

De inzet van de Cameravalidatietool is onderdeel van de adviesdiensten van Witteveen+Bos. De basis van de tool wordt gevormd door VR-Infra of VR-Gebouwen (VR applicaties door Witteveen+Bos ontwikkeld). Meer weten over VR? Kijk dan hier.  

De positie van de camera’s kan eventueel worden opgeslagen in ANT, het parametrische ontwerpsysteem van Wittteveen+Bos. Wanneer de positie van een camera wordt aangepast, verandert deze mee in ANT. Andersom wordt een wijziging in ANT direct zichtbaar in de Cameravalidatietool.

Een screenshot van de cameravalidatietool. Links zie je de gegevens van de camera's en rechts een virtueel beeld van een tunnel met die camera's.

De voordelen van de Cameravalidatietool

Wit icoon van twee driehoekjes die naar rechts wijzen met een blauwe achtergrond.
Snelheid

Het maken van een cameraplan verloopt een stuk sneller. De tool bespaart opdrachtgevers en uitvoerders veel tijd, omdat alles via de computer inzichtelijk wordt.

Wit icoon van een pijl die rechts naar boven wijst met een blauwe achtergrond.
Kostenbesparing

Het onnodig lang sluiten van objecten en overbodige cameraplaatsingen zijn verleden tijd. Dit bespaart veel kosten.

Wit icoon van een hand die een duim omhoog steekt met een blauwe achtergrond.
Voorkomt verrassingen

Het cameraplan is vooraf al zichtbaar in de tool. Je weet dus al van tevoren of je cameraplan klopt. Hiermee voorkom je verrassingen tijdens de bouw.

Gijs de Vries.jpg

Meer weten?

Gijs de Vries.jpg
Gijs de Vries Product Designer / Developer

Gijs maakt sterke visualisaties en simulaties van objecten om participatie te faciliteren.