Fietspadplanner

De Fietspadplanner heeft zich al enige jaren bewezen. De tool wordt ingezet voor snelfietsroutes en fietsnetwerken. Vanaf de fase van verkenning van trajecten tot en met de voorlopige ontwerpfase.

Ingezet voor Clean Tech Regio
Een blauw fietspadbord.

Het plannen van fietspaden

Er is geen overheid waar de fiets geen prominente plek op de agenda heeft. De fiets krijgt in veel gevallen ruimschoots voorrang, maar de ruimte in ons land is beperkt. Het aanleggen van een nieuwe fietsroute of een fietsnetwerk vraagt dan ook om zorgvuldig onderzoek naar de mogelijkheden. De Fietspadplanner helpt.

Behoefte aan fietsnetwerken

Aandacht voor gezondheid en duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de gemeentelijke, regionale en provinciale plannen. Het toenemende aantal fietskilometers vraagt om extra ruimte, veiligere fietspaden en snellere fietsroutes. Daarnaast maakt de snelle opkomst van e-bikes en speed pedelecs onze actieradius groter en creëert het de behoefte aan grotere regionale fietsnetwerken.

Zo heeft de Provincie Gelderland gebruik gemaakt van de Fietspadplanner voor een verkenning naar fietsroutes tussen Epse en Harfsen en werd deze gebruikt voor de 30 kilometer lange snelfietsroute F2 tussen Den Bosch, Vught, Boxtel, Best en Eindhoven.

 

Een witte getekende fiets op de weg.

Alle plannen transparant en 24/7 beschikbaar

Goede, geïntegreerde fietsnetwerken vragen om samenwerking van verschillende gemeentes en partijen. Het blijkt een uitdaging om alle stakeholders op één kennisniveau te krijgen. Met de Fietspadplanner staan alle opties én de input van de verschillende deelnemers transparant op één online plek. Dit is goed beveiligd en uiteraard alleen bereikbaar voor de direct betrokkenen.

De Fietspadplanner betekent het einde van de landkaart aan de muur, de markers en tijdrovende overleggen waarbij informatie verloren gaat. De communicatie is sneller en effectiever dankzij de Fietspadplanner, maar wat misschien nog belangrijker is: door de tool te gebruiken kunnen in korte tijd veel meer varianten worden bekeken en beoordeeld.

Twee fietsende kinderen. Er staan tekstballonnen bij: 'Afslaand schoolverkeer in spits' en 'Geplande ontwikkeling in 2024'.

Hoe werkt de Fietspadplanner?

Witteveen+Bos richt de kaartomgeving van de Fietspadplanner in en tekent de verschillende trajectvarianten in op de kaart. Deze omgeving is online via elke browser te benaderen achter een eigen inlogaccount. Het ontwerp is in te zien en het is mogelijk om opmerkingen te lezen en te plaatsen.

Daarnaast wordt de Fietspadplanner gezamenlijk tijdens ontwerpsessies gebruikt om varianten te verkennen en op hoofdlijnen te analyseren. De ingetekende routes kunnen gedurende het project door de aangewezen beheerder worden aangepast om realtime analyses te doen en is door alle stakeholders te raadplegen.

Landschap met in de verte fietsers.

Waarom de Fietspadplanner?

Wit icoon van een pijl die rechts naar boven wijst met een blauwe achtergrond.
Kosteneffectief ontwerp

Door samen te werken in de Fietspadplanner voorkom je een verkeerd ontwerp, en daarmee onvoorziene kosten.

Wit icoon van drie personen met een blauwe achtergrond.
Participatief ontwerp

Samenwerken met de Fietspadplanner zorgt voor een inclusief en participatief ontwerp.

Een wit icoon met een lachende smiley en een blauwe achtergrond.
Slim gebruik van data

Alle reacties en input van de Fietspadplanner worden centraal opgeslagen. Deze data zorgt voor eenvoudige analyses en verwerking in documenten.

Martijn Akkerman.jpg

Meer weten?

Martijn Akkerman.jpg
Martijn Akkerman Mobiliteits expert

Martijn focust zich op fiets en OV, uitgerust met een toolbox met datagedreven ontwerp- en gedragsveranderingsinstrumenten.