EnergieSysteemVergelijker

Nederlandse huishoudens inzicht geven in de kosten en baten van de alternatieve energiesystemen voor aardgas. Met dit doel heeft Witteveen+Bos de EnergieSysteemVergelijker (ESV) ontwikkeld. De nieuwe online tool is direct inzetbaar voor gemeentes en haar inwoners. Ook installateurs kunnen de tool gebruiken bij voorlichting over energiesystemen.

Een foto van zonnepannelen die op een oranje dak liggen.

Handvatten voor huishoudens

De warmtetransitie heeft een impact op woningen en de portemonnee van mensen. De kosten en baten van alternatieve warmtetechnieken, zoals een warmtenet of (hybride) warmtepomp, lopen sterk uiteen en zijn lastig te vergelijken. Bijvoorbeeld omdat energieprijzen sterk variëren of gestegen zijn.

Gemeenten kunnen de EnergieSysteemVergelijker inzetten om inwoners handvatten te bieden bij hun keuze voor een passende duurzame warmtetechniek. Bijvoorbeeld in het kader van wijkuitvoeringsplannen. Belangrijke beslisfactoren zoals investeringen, energielasten en terugverdientijd van onder meer een (hybride) warmtepomp, gasketel en een warmtenet worden inzichtelijk gemaakt en zijn met elkaar te vergelijken. 

Een screenshot van de EnergieSysteemVergelijker. Je ziet hier hoe drie verschillende systemen: een CV, een warmtepomp en warmtenet worden vergeleken.

Overzichtelijk en interactief

Huiseigenaren krijgen na het invullen van een aantal basisgegevens over de woning in één oogopslag een overzicht van de kosten en baten van de verschillende energiesystemen. De ESV gebruikt de basisgegevens, zoals het bouwjaar, energieverbruiken en woningtype, en geeft zo een advies op maat. 

De ESV werkt bovendien interactief: huiseigenaren kunnen zelf snel en eenvoudig de belangrijke parameters aanpassen, zoals de hoogte van energieprijzen, isolatie- en systeemkosten en energieconsumptie. Dit maakt helder hoe veranderende condities de kosten en baten van de verschillende warmtetechnieken beïnvloeden.

Een collage van de EnergieSysteemVergelijker

Ook voor installateurs

Ook installateurs kunnen profiteren van de EnergieSysteemVergelijker bij het voorlichten van klanten en bewoners. Door het snelle eerste inzicht in de kosten en baten van systemen, ontstaat ruimte voor het bespreken van randvoorwaarden van verschillende energiesystemen. Meer zicht op de randvoorwaarden draagt bovendien bij aan het maken van de juiste beslissingen: kiezen voor het energiesysteem dat het beste past bij de specifieke bewoner, woning of woonwijk.

Een vergelijking van de kosten van verschillende systemen.

Beschikbaar in abonnementsvorm

De EnergieSysteemVergelijker is ontwikkeld als online tool en hiermee eenvoudig te integreren in bestaande websites. Voor geïnteresseerde gemeentes en installateurs is een gratis demo versie beschikbaar. Het gebruik van de ESV is gekoppeld aan een maatwerk abonnement op basis van de wensen en de gebruiksduur.

Een screenshot van de EnergieSysteemVergelijker. Je ziet een grafiek waar de terugverdientijd van verschillende energiesystemen worden vergeleken.

Voordelen van de EnergieSysteemVergelijker

Wit icoon van een hand die een duim omhoog steekt met een blauwe achtergrond.
Voor gemeenten

Gemeenten kunnen de EnergieSysteemVergelijker inzetten om inwoners handvatten te bieden bij hun keuze voor een passende duurzame warmtetechniek. Bijvoorbeeld in het kader van wijkuitvoeringsplannen.

Een wit icoon met een lachende smiley en een blauwe achtergrond.
Interactief

Huiseigenaren krijgen na het invullen van basisgegevens over de woning in één oogopslag een overzicht van de kosten en baten van de verschillende energiesystemen. De belangrijke parameters zijn snel aan te passen, zoals de hoogte van energieprijzen, isolatie- en systeemkosten en energieconsumptie.

Wit icoon van ster met een blauwe achtergrond.
Snel inzicht

Installateurs kunnen ook profiteren van de EnergieSysteemVergelijker bij het voorlichten van klanten en bewoners. Door het snelle eerste inzicht in de kosten en baten van systemen, ontstaat ruimte voor het bespreken van randvoorwaarden, dit draagt bij aan het maken van de juiste beslissingen.

Anika Steenstra.png

Meer weten?

Anika Steenstra.png
Anika Steenstra Energie consultant

Anika is als consultant op meerdere niveaus actief binnen de warmtetransitie en adviseur voor inpassing van de EnergieSysteemVergelijker.