TerraPlus ingezet voor grootschalig onderzoek naar de stabiliteit van spoorbanen

Foto van een trein die rijdt over het spoor.

In opdracht van ProRail heeft Witteveen+Bos onderzoek gedaan naar de stabiliteit van spoorbanen in Nederland. Om de informatie over de bodem op eenduidige wijze in te zien, te verzamelen en te delen, werd TerraPlus ingezet.

TerraPlus maakt bodeminformatie inzichtelijk en toegankelijk

TerraPlus, ontwikkeld door onze ingenieurs, heeft een centrale rol gespeeld in dit project. De applicatie faciliteerde niet alleen het verzamelen en verwerken van bodemgegevens, maar maakte deze ook toegankelijk en inzichtelijk. Dit was essentieel, aangezien bodemonderzoek de basis vormt voor elk civieltechnisch project, waaronder dit grootschalige onderzoek. De applicatie bevat niet alleen alle openbaar beschikbare onderzoeksgegevens, maar biedt ook de mogelijkheid om eigen onderzoeken toe te voegen. Met behulp van TerraPlus is de opbouw van de ondergrond van álle spoordijken in Nederland inzichtelijk gemaakt. Deze informatie is gebruikt als input voor het onderzoek naar de stabiliteit van het baanlichaam, waarin meer dan een miljoen berekeningen zijn uitgevoerd.

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek wijst uit dat een deel van de spoordijken mogelijk niet geschikt is om in de toekomst snellere en zwaardere treinen over te laten rijden. De bodem onder de rails is zwak, wat tot ontsporingen kan leiden. ProRail laat de infrastructuur verder onderzoeken, maar beoordeelt het treinverkeer voor nu nog veilig. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Arcadis, Royal HaskoningDHV en Sweco.

Wil je meer weten over het onderzoek?

Lees dan hier verder.

TerraPlus

Witteveen+Bos biedt TerraPlus aan, een applicatie van de ingenieur voor de ingenieur. Data van bodemonderzoek is nog nooit zo toegankelijk geweest.

Tweede Maasvlakte dijk TerraPlus