Drie vragen aan Anna Goede

Een foto van Anna Goede

Anna Goede werkt als adviseur integrale gebiedsontwikkeling bij Witteveen+Bos. Ze zet zich in voor gezonde en klimaatadaptieve steden door te werken met Health-Driven Design. We legden Anna drie vragen voor.

1.  Health-Driven Design, wat is dat precies?

Health-Driven Design is een manier van werken waarin het bevorderen van gezondheid centraal staat.

Je kan op verschillende manieren kijken naar gezondheid. De traditionele kijk gaat vooral over het minimaliseren van de negatieve milieu-impact die je met een project kan veroorzaken, denk aan luchtverontreiniging en geluidsoverlast. Je  kan echter ook positieve impact meenemen, zoals uitnodigen tot wandelen, toegankelijkheid en biodiversiteit. Daar ligt de focus van Health-Driven Design.

We hebben gezondheidsthema’s voor de leefomgeving uitgezet op basis van bestaande frameworks van RIVM en GGD. Dit zijn thema’s als groen in de stad, fietsen en buitenspelen. Met het framework kan je uitrekenen wat de impact van bepaalde maatregelen op de gezondheid is. Op die manier ondersteunen we gezondere keuzes in het ontwerpproces.

2. Dus je maakt parameters van gezonde aspecten?

Klopt, we kijken onder andere naar wetenschappelijke literatuur, naar normen en wettelijke kaders en naar waar het ontwerp aan zou moeten voldoen. Daar maken we indicatoren en parameters van en daarmee kan je vervolgens uitrekenen hoe goed je ontwerp is. Denk aan zichtlijnen, afstanden tot speelplekken en verkeersdrukte, als je kijkt naar waar kinderen kunnen buitenspelen.

Een opdrachtgever kan beslissingen nemen op basis van de gezondheidsthema’s die hij of zij belangrijk vindt. Daarmee kunnen er dan datagedreven keuzes worden gemaakt. En kunnen we monitoren hoe het ontwerp scoort op gezondheid.

3. Hoe zie je de toekomst?

We willen op alle thema’s die nu in het Health-Driven Design zitten een integrale afweging kunnen maken. Nu merken we dat de vraag vaak nog ligt bij één gezondheidsthema, zoals fietsgedrag of hittestress. In de toekomst hoop ik dat we dit nog meer gaan combineren, waardoor je een afgewogen keuze kan maken voor een gezonde stad.

Over de Hittestresskaart

De hitte in onze woon- en werkomgevingen is een groeiend probleem. De Hittestresskaart brengt de gevoelstemperatuur in beeld.

Kinderen die spelen onder een fontein in de zomer.