Drie vragen aan Marijn Bruurs

Marijn Bruurs bij de 3D betonprinter.

1. Welke rol speelt digitalisering in jouw werk?

‘De hoofdrol! Als adviseur Digital Construction en 3D-betonprinten houd ik me bezig met het digitaliseren van de bouw. Dat is hard nodig, want er ligt een enorme opgave op het gebied van bouwproductie en duurzaamheid die we niet met de bouwwijze en materialen van de vorige eeuw kunnen oplossen.

De vraag overstijgt het aanbod vele malen en er zijn veel te weinig mensen om de 1 miljoen woningen die we nodig hebben de komende jaren te bouwen. We moeten sneller bouwen om te voldoen aan de vraag en dat kan alleen maar door meer digitalisering op de bouwplaats zelf en de koppeling daarvan met ons digitale ontwerp. Onder andere door op grotere schaal 3D-betonprinten in te zetten kan sneller en slimmer worden gebouwd. Dat geautomatiseerd bouwen past ook bij de voortschrijdende digitalisering in ontwerp en beheer.’

'Er ligt een enorme opgave op het gebied van
bouwproductie en duurzaamheid die we niet met de bouwwijze
en materialen van de vorige eeuw kunnen oplossen.' 

2. Al dat beton is toch helemaal niet duurzaam?

‘Dat is het oude denken! Met 3D-printen wordt ‘al dat beton’ eerder ‘een klein beetje beton’ en daarnaast werken we hard om ook dat laatste beetje op een duurzamere manier te doen. Digitalisering is een belangrijke sleutel: het voorkomt allereerst menselijke fouten en dus verspilling van materialen.

Maar ook doordat er bij 3D-betonprinten (3DCP) precies zoveel materiaal gebruikt kan worden als constructief nodig is. Geen massief betonnen bouwelementen dus, maar holle delen die net zo sterk zijn. Verder werken we ook aan het verduurzamen van de printmengsels zelf. Als daar geen cement en staal in gebruikt hoeft te worden, maar bijvoorbeeld andere bindmaterialen en biologische vezels, dan is de milieuwinst enorm. Of als overal ter wereld gebruik kan worden gemaakt van een lokale, duurzame cementvervanger. We zijn nauw betrokken bij een onderzoek aan de Gentse, Delftse en Eindhovense universiteiten hiernaar.

Maar vergeet niet dat beton in principe heel lang meegaat, en dat is ook wel weer duurzaam. Het is zoeken naar een optimale balans tussen factoren als het beperken van grondstofgebruik, milieubelasting, lokale beschikbaarheid en bestendigheid.’

'De ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is nodig
om onze doelen te halen'

 

Een foto van Marijn Bruurs

3. Waar staat 3DCP in tien jaar?

‘Ik zal een voorbeeld noemen. Vorig jaar zijn we vanwege onze uitgebreide kennis op het gebied van 3D-betonprinten door UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) gevraagd een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar duurzame en innovatieve bouwmethodes voor betaalbare huisvesting in Afrika. UNODC wilde weten of onder andere 3DCP als bouwmethode voor een autonoom dorp, vergeleken met andere potentiële innovatieve en/of kostenefficiënte bouwmethoden, haalbaar zou zijn.

Uit ons onderzoek bleek dat 3DCP een interessante techniek is voor het ontwikkelen van betaalbare woningen. Zowel met betrekking tot duurzaamheid als betaalbaarheid volgde ook het belang van de ontwikkeling van printmaterialen op basis van lokale grond- en afvalstoffen. Momenteel werken we aan het in kaart brengen van deze grond- en afvalstoffen en het onderzoeken van alternatieve duurzame betonmengsels in samenwerking met kennisinstellingen en lokale partners.

Die combinatie van nieuwe manieren van bouwen met duurzame materialen, dat is waar we de komende tien jaar enorme stappen in gaan zetten. De ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is nodig ook om onze doelen te halen.’